Nota 10

Particularitatile unei opere studiate

November 21, 2023 Atelierul European de Arta
Particularitatile unei opere studiate
Nota 10
More Info
Nota 10
Particularitatile unei opere studiate
Nov 21, 2023
Atelierul European de Arta

În ultimii ani, aproape că nu a existat examen de bacalureat fără această cerință – redactează un eseu în care să prezinți particularitățile unei opere studiate. Află cum poți aduna multe puncte la examen cu un efort mic. Metoda minimei rezistențe are multe avantaje și te poate salva de un examen enervant. Are însă și un minus, despre care îți spun la sfârșit. Și care este, și cum îl poți dribla. 

Nota 10 este locul in care noi invatam pentru tine. Iti povestim succint si organizat subiectele de la limba romana. Examenul de bacalaureat devine foarte simplu. Adio, bac!

Show Notes Transcript

În ultimii ani, aproape că nu a existat examen de bacalureat fără această cerință – redactează un eseu în care să prezinți particularitățile unei opere studiate. Află cum poți aduna multe puncte la examen cu un efort mic. Metoda minimei rezistențe are multe avantaje și te poate salva de un examen enervant. Are însă și un minus, despre care îți spun la sfârșit. Și care este, și cum îl poți dribla. 

Nota 10 este locul in care noi invatam pentru tine. Iti povestim succint si organizat subiectele de la limba romana. Examenul de bacalaureat devine foarte simplu. Adio, bac!

Particularităţi ale unui text studiat

În episodul de azi, Nota 10 îți vine în ajutor cu unul din subiectele forte de la bac. Ascultă până la capăt și află cum poți aduna multe puncte la examen cu un efort mic. Metoda minimei rezistențe are multe avantaje și te poate salva de o lucrare enervantă. Are însă și un minus, despre care îți spun la sfârșit. Și care este minusul, și cum îl poți dribla. 

În ultimii ani, aproape că nu a existat bacalureat fără această cerință – redactează un eseu în care să prezinți particularitățile unei opere studiate. Nu e cel mai greu subiect posibil, dar nici foarte ușor nu este. Primul neajuns – trebuie să ai habar despre ce să scrii. Adică măcar o operă literară să îți fie familiară, cât de cât. Subiectul primește, în general, 30 de puncte din 100, deci nu este deloc de neglijat. 

Abordare

Dacă îți place să citești, atunci acest episod nu este pentru tine. Presupunem că ai idee măcar despre nuvelele importante, piesele de teatru studiate în liceu sau poeziile definitorii din manualele de română. Dacă ai noțiuni generale, subiectul este extrem de simplu. Problema apare dacă nu îți place să citești. 

Dacă varinta ta este să vânezi o notă cât să iei un examen și apoi să uiți totul, aplică minima rezistență, Nota 10 îți oferă cea mai simplă rețetă. Iată ce ai de făcut:

-        ține minte principalele curente literare,

-        alege din fiecare autor important o operă literară și reține lucrurile de bază despre ea,

-        găsește în opera respectivă ceva care îți place și care te va ajuta să îți amintești restul de amănunte.

Le dezvoltăm pe rând. 

Principalele curente literare

Dacă le știi, și dacă scrii în care dintre ele se înscrie opera pe care o ai de analizat, deja ai punctat și i-ai demonstrat profesorului că știi încotro te îndrepți. Cele mai importante sunt: umanismul, clasicismul, iluminismul, realismul, naturalismul, impresionismul, simbolismul, modernismul și expresionismul. Sunt nouă cuvinte care te pot ajuta foarte mult. Dacă îți e greu să le ții minte, fă-ți un mnemonic. De exemplu: 

Un om în vârstă de 500 de ani a deschis fereastra și a văzut o cetate într-o pădure și a rămas impresionat de simbolul modern care exprima libertate. 

Adică am inventat o formulare care are sens, cât de cât, și care mă ajută să țin minte cele nouă denumiri enervante. O desfacem:

Un om = umanism

În vârstă de 500 de ani (adică bătrân, vechi, clasic) = clasicism

A deschis fereastra (a lăsat lumina să vină în cameră) = iluminism

Cetate (ceva concret, real) = realism

Într-o pădure (natură) = naturalism

A rămas impresionat = impresionism

De simbolul = simbolism

Modern = modernism

Care exprima = expresionism.

Am rezolvat problema celor mai importante curente litarare. Mai ai de ținut minte în care dintre ele se înscrie acea operă singulară pe care ai citit-o prin metoda minimei rezistențe. Dacă la poezie ai ales una scurtă, Plumb de Bacovia – de exemplu, trebuie să ții minte că este vorba de simbolism. 

Cum să iei jumătate de punct în plus la bac

Dacă ai încadrat opera corect într-un curent, poți face și mai multe cu zero efort. Presupunem că prin mnemonicul tău ai reținut ordinea exactă a curentelor literare. Iată ce poți face ca să îl uimești pe profesor. 

Fă legătura cu cele două curente literare alăturate: unul din stânga, unul din dreapta. Evident, ele sunt în legătură directă. De exemplu: poezia lui Bacovia se înscrie în curentul simbolist, dar are influențe din impresionism și a lăsat o amprentă puternică asupra scriitorilor care i-au urmat în modernism. 

Adaptează formularea la opera pe care o ai la bac. Este sigură și atrage atenția. Ce înseamnă asta? Ca gândești, că ai viziune și că pui analiza ta într-un context. Bacovia nu a apărut din neant, ci a fost influențat de cei dinaintea sa. Fie s-a inspirat de la ei, fie a negat tot ce au făcut ei. La fel, a lăsat o urmă pentru toți cei care au venit după el. 

O singură operă literară

Metoda minimei rezistențe presupune să știi măcar o singură operă din fiecare autor important. Dacă tot am ales Plumb, ar trebui să știi că este una din poeziile definitorii ale lui Bacovia și că plumbul este leitmotivul care străbate întreaga poezie. Este ceva greu, opac, trist. Conflictul principal este dat de discrepanța flagrantă dintre poet și lumea care îl înconjoară (cu tot ce presupune ea – oameni, acțiuni, sentimente). Iar acest conflict principal are două laturi: strofa unu din poezie are legătură cu exteriorul, iar strofa doi este orientată spre interior. 

1.    Conflictul exterior – între poet și lumea din jur, care nu este a lui și în care nu are capacitatea să se adapteze. El e singur (Stam singur în cavou), iar tot ceea ce este în afară este gri, rece, urât. De plumb.

2.    Conflictul interior – între dorința de a se schimba și imposibilitatea de a o face. Poetul ar vrea să fie capabil să iubească și să fie liber (și-am început să-l strig), dar nu știe cum să facă asta. Sau nu poate. 

Sunt informații care îți vor asigura punctajul necesar și te vor plasa favorabil în ochii celui care corectează. 

Găsește în acea operă ceva care îți place

Chiar dacă pare imposibil, investește câteva minute, găsește acel ceva care te emoționează, sau cu care vibrezi într-un fel, sau altul. Cu siguranță, există în fiecare curent literar din cei patru ani de liceu măcar un personaj în care să te regăsești. Poate că simți că ești un adolescent prins în capcana propriului trup. O capcană din care nu poți evada. Atunci ești asemenea personajului din Plumb. Poate că ești îndrăgostită de un băiat care nu prea te bagă în seamă. Tu îi dai totul, el nici măcar nu îți acordă atenție. Asta înseamnă că te poți regăsi în personajul feminin din Floare albastră de Eminescu. Poate că iubita ta secretă este iubita oficială a celui mai bun prieten pe care îl ai. Situație identică cu aceea din O scrisoare pierdută, Caragiale. 

Una peste alta, undeva, sigur există în oferta literară din liceu ceva care să te emoționeze, care să rezoneze cu o parte din tine. Totul este să descoperi textul acela și să îl înțelegi ca atare. Pe urmă, totul devine simplu. La examen nu vei mai scrie chestii complicate despre cine știe ce metafore din care nu înțelegi mai nimic. Vei scrie despre tine și îți vei explica propriile trăiri. Iar asta înseamnă un lucru: că știi despre ce vorbești. Ceea ce aduce puncte la bac. 

Rămânem la același exemplu de mai devreme. 

Protagonistul din Plumb are un scop: să îi determine pe ceilalți să îl iubească. Să îi oblige, cumva, să penetreze stratul de plumb sub care s-a ascuns și să ajungă la el, să îi ofere iubire, alinare, atenție. 

Cine i se opune? Societatea. Lumea din jur. Regulile.

Adică plumbul simbolizează atât lumea exterioară (la care poetul habar nu are cum să se adapteze), cât și universul interior (imposibilitatea lui de a iubi sau de a se lăsa iubit).

Parcă sună mai prietenos, nu? Eu am nevoie să fiu iubit, să fiu acceptat și să fiu înțeles. Pun pariu că și tu ai același nevoi. Nu e mai bine să scrii la exmen ceva care este deja asmiliat? Evident, da!

Recapitulare

La proba în care ți se cere să scrii despre anumite particularități ale unei opere studiate, fă așa: 

1.    Alege acea operă care ți-a plăcut și despre care ai idee

2.    Scrie curentul în care se încadrează, motivează de ce și așează în context – fă legătura cu ce a fost înainte și după din punct de vedere literar.

3.    Alege două secvențe din operă și scrie despre ele. Explică și adu argumente care să arate că știi despre ce vorbești. În exemplul pe care l-am tot folosit, Plumb, poți vorbi despre conflictul exterior și interior, de exemplu. 

4.    Adaugă chestiuni pe care le-ai reținut și care întregesc peisajul: personaje, acțiune, firul roșu pe care îl urmează autorul, limbaj, conflicte, scopuri și obstacole. 

5.    Închide cu o concluzie logică ce susține tot ce ai spus și care vorbește despre importanța operei pe care ai analizat-o.

Concluzie

Tehnica minimei rezistențe are unele avantaje. Citești doar atât cât ai nevoie, ții minte la fel, și îți asiguri o notă bună la bac sau la orice alt examen. Eu, unul, am folosit-o de nenumărate ori și funcționează acolo unde ești obligat să înveți ceva care nu îți place. Are însă o mare problemă pe care trebuie să o cunoști. Uneori, poate fi riscantă. Există șanse ca cerința să fie formulată astfel încât să nu înțelegi ce ai de făcut. Sau, pur și simplu, să ți se ceară ceva atât de specific încât să nu fie cuprins în ceea ce ai citit tu pentru minima rezistență. Nu e pierdut totul, însă. Pe undeva, cumva, sigur există niște conexiuni pe care le poți face. Cu certitudine, poți găsi niște similarități și poți scrie ceva inteligent și coerent care să îți aducă o notă decentă. Totul e să fii pe fază.

Rămâi pe Nota 10. Învățăm noi pentru tine. Sau împreună cu tine. Pentru că ne place. Adio, bac!